محققان چینی، فناوری جذاب و کاربری ذخیرهسازی اطلاعات روی الماس را برای نگهداری دادهها بهمدت میلیونها سال توسعه دادند.
تصور کنید نوادگان دور ما در آینده، تاریخ تمدن ما را به گونهای درک کنند که امروزه حتی تصورش غیرممکن باشد. نتایج مطالعهای جذاب نشان میدهد که فناوری ذخیرهسازی دادهها روی الماس میتواند حجم عظیمی از اطلاعات را تا میلیونها سال حفظ کند.
محققان دانشگاه علم و فناوری چین رکورد جدیدی در تراکم ذخیرهسازی الماسی ثبت کردهاند و به تراکمی معادل ۱٫۸۵ ترابایت در هر سانتیمتر مکعب دست یافتهاند؛ اگرچه جادوی واقعی در دوام این سیستم نهفته است. تیم تحقیقاتی باور دارد سیستم ذخیرهسازی الماسی آنها میتواند دادههای ارزشمند را برای میلیونها سال بدون آسیب حفظ کند. آنها همچنین روشی برای رمزگذاری اطلاعات در ساختار اتمی الماس توسعه دادهاند.
در بخشی از توضیحات مقالهی محققان دانشگاه علم و فناوری چین آمده است: «در روش ذخیرهسازی الماسی، از مراکز خالی درخشان بهعنوان واحدهای ذخیرهسازی پایدار استفاده میشود و تراکم ذخیرهسازی بسیار زیاد، سرعت بالای نوشتن اطلاعات و طول عمر فوقالعاده طولانی در مقیاس میلیونها سال را ارائه میدهد.»
در عصر دیجیتال و رشد سرسامآور دادهها، روشهای ذخیرهسازهای استاندارد ازجمله سیدیها، فلش درایو و دیسکهای بلوری دیگر پاسخگو نیستند. براساس گزارش New Scientist، دیسک نوری الماسی میتواند دادهها را با تراکمی ۲۰۰۰ برابر بیشتر از دیسک بلوری استاندارد ذخیره کند.
روش استفادهشده برای فناوری ذخیرهسازی اطلاعات روی الماس، کمی پیچیده بهنظر میرسد. محققان برای ساخت دستگاه مبتنیبر این تکنولوژی، از قطعات کوچک الماس استفاده کردند. آنها با شلیک پالسهای لیزری فوقسریع به الماسها، تعدادی از اتمهای کربن را جابهجا و در شبکهی کریستالی الماس، فضاهای خالی کوچک ایجاد کردند.
فضاهای خالی در الماسها بهعنوان واحدهای اساسی ذخیرهسازی اطلاعات عمل میکنند. تراکم این فضاهای خالی در یک ناحیهی خاص میزان روشنایی آنها را تعیین میکند که نشاندهندهی مقادیر مختلف داده است.
محققان برای نشاندادن توانایی سیستم ذخیرهسازی الماسی، دنبالهی معروفی از عکسها را رمزگذاری کردند. آنها میزان روشنایی هر پیکسل را به سطوح روشنایی مکانهای خاصی در داخل الماس نگاشتند. سیستم موفق شد تصاویر را با دقت ۹۹ درصد ذخیره و بازیابی کند.
درحالحاضر، هزینهی بالای تجهیزات مورد نیاز فناوری ذخیرهسازی اطلاعات روی الماس مانند لیزرها، دوربینهای تصویربرداری فلورسانس و دستگاههای تخصصی دیگر، این تکنولوژی را برای استفادهی تجاری غیرقابل دسترس کرده است. البته محققان باور دارند که پیشرفتهای آینده میتواند به کاهش ابعاد تجهیزات مورد نیاز فناوری مذکور منجر شود و در نتیجه با قیمت مقرونبهصرفهتر دردسترس قرار گیرد.
محققان چینی تأکید دارند که فناوری ذخیرهسازی دادهها روی الماس بهخصوص برای سازمانهایی که به حفظ طولانیمدت دادهها اهمیت میدهند، بسیار جذاب است. سازمانهای دولتی، مؤسسات پژوهشی و کتابخانهها که اغلب با دادههای ارزشمند تاریخی و علمی سروکار دارند، احتمالاً از نخستین پذیرندگان این فناوری خواهند بود.
به قلم : جناب آقای مجتبی بوالحسنی
منبع : زومیت