دانشمندان آکادمی علوم چین، نقشههای زمینشناسیای با بالاترین وضوح از ماه را تدوین کردهاند که به انجام مأموریتهای آینده کمک خواهد کرد.
آکادمی علوم چین اطلس جدیدی از ماه را منتشر کرده است که وضوح نقشههای دوران آپولو را دو برابر میکند و از بلندپروازیهای فضایی چین و کشورهای دیگر حمایت خواهد کرد.
بهگزارش نشریه نیچر، اطلس جدید زمینشناسی ماه که حاصل تلاش بیش از ۱۰۰ پژوهشگر در طول یک دهه است، علاوه بر اطلاعات اولیهی زمینشناسی درمورد سطح ماه، درمجموع، ۱۲۳۴۱ دهانه، ۸۱ حوضه، و ۱۷ نوع سنگ را دربرمیگیرد.
نقشههای جدید در مقیاس بیسابقهی ۱:۲۵۰۰۰۰۰ ساخته شدهاند. راس میچل، ژئوفیزیکدان مؤسسهی زمینشناسی و ژئوفیزیک آکادمی علوم چین میگوید: «هر سؤالی در زمینشناسی با نگاه کردن به نقشههای زمینشناسی شروع میشود. اطلس جدید ماه منبعی برای کل جهان است.»
جیانژونگ لیو، یکی از رهبران پروژه با اشاره به این موضوع که نقشههای موجود از ماه به دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۶۰ برمیگردد، میگوید: «سازمان زمینشناسی ایالات متحده از دادههای مأموریتهای آپولو برای طراحی تعدادی از نقشههای زمینشناسی ماه ازجمله نقشهای سرتاسری در مقیاس ۱:۵۰۰۰۰۰۰ و تعدادی نقشهی منطقهای با دقت بالاتر از محلهای فرود استفاده کرد. از آن زمان، دانش ما از ماه بسیار پیشرفت کرده است و نقشههای قدیمی دیگر نمیتوانند نیازهای پژوهشها و اکتشافات آینده ما از ماه را برآورده سازند.»
در سال جاری سه فضاپیما به سمت ماه پرتاب شدهاند و چین قصد دارد در ماه مه سفینهای را برای جمعآوری سنگها از سمت پنهان ماه ارسال کند. نقشههای جدید به کاوشهای چین و کشورهای دیگر در ماه کمک خواهد کرد.
دانشمندان به کمک اطلس جدید ماه میتوانند به درک بهتری از تاریخ ماه برسند، منابع بالقوه ماه را ارزیابی کنند و مطالعات زمینشناسی مقایسهای انجام دهند. این نقشهها همچنین به انتخاب محل مناسب برای ساخت پایگاههای تحقیقاتی روی ماه کمک خواهد کرد.
نقشهنگاری از دنیای دیگر
اطلس جدید ماه که به دو زبان چینی و انگلیسی در دسترس قرار دارد، با استفاده از دادههای برنامه اکتشافات ماه چین، بهویژه مأموریت چانگای ۱ تدوین شده است که از مدار، سطح ماه را بین سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ بررسی کرد.
مشاهدات انجامشده روی سطح ماه توسط ماهنشینهای چانگای ۳ و چانگای ۴ بهترتیب در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۹ به تأیید صحت دادههای چانگای ۱ کمک کرد. تیم تهیهکننده اطلس همچنین از دادههای مأموریتهایی مانند GRAIL، مدارگرد شناسایی ماه ناسا و کاوشگر چاندرایان-۱ هند استفاده کرد.
پژوهشگران چینی در سال ۲۰۱۲ درحالیکه بهدنبال اهداف بعدی اکتشاف ماه بودند، شروع به تهیهی نقشهها کردند.
چین با مشارکت روسیه و بیش از دهها کشور و سازمان دیگر، ساخت ایستگاه بینالمللی تحقیقات قمری را رهبری میکند که قرار است اواسط دههی ۲۰۳۰ در قطب جنوبی ماه بهمنظور اکتشافات علمی و بهرهبرداری از ماه ساخته شود.
تیم لیو مدتی است کار برای بهبود وضوح نقشهها را آغاز کرده است و نقشههای منطقهای با دقت بالاتر را براساس نیازهای علمی و مهندسی تولید خواهد کرد.
در این بین، اطلس تکمیلشده در پلتفرم ابری «دیجیتال مون» قرار گرفته است و درنهایت در دسترس جامعهی تحقیقاتی بینالمللی قرار خواهد گرفت.
به قلم : سرکار خانم مریم صفدری
منبع : زومیت